Autobusom
Home ] Up ] u Pristinskom KBC-u ] Peta, Sesta, Sedma Nedelja ] Bicikli ] [ Autobusom ]

 

 
europeS.jpg (4853 bytes)
US troops out of Europe!
u Pristinskom KBC-u
Peta, Sesta, Sedma Nedelja
Bicikli
AutobusomArchives

Highly recommended articles:
+ This is the News
+ Bar Too High For Serbs to Comply
+ Why New World Order Hates Serbs
+ New Roman Empire

+A Truly Heroic Resistance
+Theory of American Stupidity
+Last Free People in Europe

TVonFire2_small.jpg (2904 bytes)
of the Belgrade Coup

Editor & Webmaster
Leon Chame - 2008

Yugoslav Associates:
- Zoran Radojicic
- Dejan Vukelic
- George Orwell

Contributing Websites:
- Original Sorces
- Transnational (TFF)
- Fair sources
- WSWS

 

avgust 20, 2008

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pljevlja, via Kucani do Beograda Autobusom


Musava autobuska stanica u Pljevljima ima svoj smek. Crveni autobusi pljevaljskog "Prevoza", prljavi i izubijani, lenstvuju na stajanci i cekaju. Na njihovim tockovima blato iz Bosne, po bunkerima izguzvana ambalaza stranih cigareta koje po Crnoj Gori "cure" raznim kanalima, na krovovima prasina od razrusenih zgrada beogradskih...
- Ide li kakav autobus danas za Beograd? Covek sa biletarnice se nasmeja. Shvatam,glupo pitanje.
- Naravno, da ide. Jedan je otisao jutros, drugi krece u dva. Mogu oni srusiti i Zlatibor, Srbi ce ici za Beograd. Krecemo u dva.

U Prijepolju prva prepreka. Na putu izrucen pesak. Srusen most naspram Zeleznicke stanice. Armatura iz razbijenog betona visi u fronclama. Na stanicnoj zgradi izbijena prozorska stakla, sut i betonski komadi svud uokolo. Crveni kiosk gde je stari Siptar sa sinovima prodavao limunadu I sladoled na tocenje umornim putnicima sa -Bar - Beograd izubijan gelerima. Vozac pravi polukrug na sablasnoj stanici bez putnika i okrece putem prema manastiru Mileseva. Sruseni most ostaje iza nas. Sledeca stanica - Bistrica. Slicna slika. Konstrukcije porusenih mostova, pobodene u Lim. Ostecena je I magistrala sa strane. Neljudi su porusili ono sto je spajalo ljude.

Posle kraceg odmora u restoranu Sveti Nikola, nastavljamo uz Lim pored jezera. U daljini naziremo novu rusevinu. Neki od putnika prvi put vide ucinke novog svetskog poretka.

Autobus krece preko brane. Nikom nije svejedno. Gore iznad nas magla. Bog cuva Srbe. Magla je cudo, kad je od vise sile. Belicasti oblaci koji jure dolinom Lima savrseno maskiraju ciljeve koje merace piloti "fantoma". Cuje se njihov huk. NATO orlusine se vrte na nebu ko usrani golubovi. Nemocni - probijaju zvucni zid i odlaze.

- Jebo ih zvucni zid. Sto ne udare glavom o neki zid u Briselu, komentarise stasiti brka koji sa sinom sedi na prva dva sedista. Autobus se junacki penje seoskim drumom uz vrleti iznad Kokinog Broda. Ostre krivine su preuske za skalameriju od petnaestak metara. Na nekim mestima vozac se po nekoliko puta vraca u rikverc da bi savladao okuku. Prednji deo se opasno nadnosi nad ambis.
- Ne boj se, nista! Tockovi su iza tebe, tesimo saputnicu Sandru Ljubojevic. Lepa Pljevaljka, sa ocima boje jezera koje se smanjuje ispod nas.Studira u Uzicu. Hoce da bude uciteljica.

Gore u brdima ispred jedne krivine - prasak. Svi se pitaju sta su zlocinci pogodili, samo se sofer hvata za glavu. Iskusno uvo starog drumskog vuka je prepoznalo da je pukao vazdusni jastuk na zadnjim tockovima. Autobus pokleknu. Neplanirani odmor potraja nekoliko sati. Napolju hladno kao da je, u najmanju ruku, februar a ne maj. Seljaci se polako iskupljaju, zagledaju cudnu druzinu, krste se. Da nije istina, licilo bi na snimanje drugog dela filma "Ko to tamo peva".

Lociramo i mesto naseg "prinudnog sletanja". Gojgici, Kucane...

- "Eno, tamo vam je kuca naseg generala Smiljanica", pokazuje mestanin Ratomir Drndarevic, veseljak od sedamdesetak godina. Neki list zatakao za sajkacu.
- A, to je kopriva. Grmelo danas, da Bog sacuva, pa ja, ko velim, da se spasim. Omaleni, vizljasti gorstak bistrih ociju, jos bistrijim umom i vidno ocuvanom snagom.Na njegove upadice, prvi natrcava inzenjer Jaksic, krsni Crnogorac iz Maoca. Raspravljaju o zenama. Dolaze do toga da su ih obojica promenili dosta. Posmatram ih izdaleka. Lice! Iste oci, nos, kosa. Nije valjda..? Raspitujem se Jaksicu za godiste. Roden negde potkraj pedesetih.
- Gde ste vi bili tada, pitam dedu Ratomira. Era ukapirao, gleda mene, gleda
inzenjera, pa, kroz smeh, kaze:
- Moguce, moguce. Svuda me je onaj nosio!
Lozimo vatru. Zamirisa luc. Uzimamo tri zublje za uspomenu i krecemo dalje. Plovi drumska lada prema Beogradu.Sretamo samo poneki kamion.

Zagazili smo duboko u noc. Negde podno Rudnika vozac spazi satelit koji je lenjo plovio negde iznad Madarske.
- Sta je ono? - pita.
- Satelit za navodenje aviona i raketa. A jeste li vi ijednom gledali bombardovanje u Beogradu? - pitam majstora. Odrecno odmahuje glavom I pojacava Radio Beograd na radiju. Prebaci na "Radio Novosti", probudi se brka sa prvog sedista. Posle nekoliko bezuspesnih pokusaja, vozac nalazi stanicu.
"Vazdusna opasnost nad Beogradom", jezivo odjekuje dzingl sa radija. Muk u autobusu. Vozac ce nervozno .
- Majku im jebem, pa oni ce i nocas tuci, mrmlja sebi u bradu i pritiska papucicu gasa.
- Mozda nece. Vidis da se satelit izgubio! - tesimo ga .
Gleda nas kao da smo pali s Marsa i gotovo da rukama gura autobus.
-A sutra? Tu noc zaista nisu bombardovali. A sutra?